Åkers Bergslag

I Åkers Bergslag kretsade livet i många hundra år kring järnframställningen.


Här finns gamla gruvor och hundratals kolbottnar, slagghögar och andra rester från sedan länge nedlagda järnbruk. Östra Sörmlands Gruvförening arbetar med att bevara traditionen kringgruvor och kolning.


Idag finns här hantverkare, konstnärer och kulturliv som håller bygden levande. Det finns också olika former av service till besökare – mat, logi och guidning.



Skottvångs Grufva

I Skottvång har det brutits järnmalm från 1500-talet fram till 1920 då gruvan lades ner när malmen tog slut. Malmen fraktades på slädar till Åkers Styckebruk där den blev till kanoner för den svenska stormakten.


Gruvan når ner till 245 meter, och gruvdrängarna fick klättra ner på stegar med karbidlampor som enda ljus. Det strömmade in vatten i gruvan som fick pumpas upp med hjälp av hästvindor och de sista hundra åren med kraft från en ångmaskin.


Idag är gruvan vattenfylld. Men gruvmiljön finns kvar med lavtorn, malmvagn och varphögar. I skogarna ner mot bruket finns också andra gruvor som Älgsjöbacken som var den sista i drift och lades ner 1945.


I den gamla maskinbyggnaden stod ångmaskinen. Där finns idag en restaurang som erbjuder både vällagad mat och levande musik året runt. För öppettider och program - se www.skottvangsgrufva.se eller ring 0158-25900.


Det gamla torpet Lövstugan är från 1700-talet, och har hyst många generationer gruvarbetare. 1990 flyttades torpet till Skottvång för att visa hur människor runt gruvan levde.


I kulturbyn finns också ett "nybyggt" hus (byggt 1990) med bastu, dusch, toaletter öppna för allmänheten och en möteslokal för Gruvföreningen. En bit upp i skogen ligger skogsarbetarbaracken Skumbo, byggd som en kopia från 1930-talet. Där kan dagens vandrare och andra gäster hyra in sig. Standarden är enkel: våningssängar och vedkamin. Men också tillgång till den vedeldade bastun och enkelt kök.

Pumpstocksborren vid ingången till gruvområdet

Den gamla kolarkojan i gruvhagen